Hegyi papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Díszpapagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Polytelis)


Egyéb magyar nevek: Hegyi papagáj

Angol neve: Regent Parrot, Rock Pebbler

Latin neve: Polytelis anthopeplus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Bergsittich

Származási hely: Ausztrália. Két populációban él, az egyik Délnyugat-, a másik Délkelet-Ausztráliában. A két populációt egymástól 1500 km széles puszta választja el egymástól.

Átlagos életkor: 30 - 40 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 40 cm

Ivarérettség: Egy-másfél éves korában ivarérett, de a tenyészérettséget — fõként a tojók — gyakran csak évek múltán érik el. Addig is rakhat tojásokat, de azok általában üresek lesznek.

Nemek megkülönböztetése: A tojó feje és begye fakó olajsárga, alapszíne olajzöld, szárnya rövidebb, középső szárnyfedői sárgák, farka rövidebb, felső felülete sötét kékeszöld. Teljes kiszínezõdés csak a 12—18. hónap között várható.

Fészkeltetés: A hazájában rendkívül mély odvakban fészkel, erre tekintettel kell lennünk. Sõt, az a jó, ha 8 cm-es röpnyílással több, különböző mélységû odút kínálunk neki fel:
35x35x120 cm,
25x25x100 cm, de min.
30x30x40 cm.
A tojónak tegyünk be az odú aljára korhadt fadarabokat, amelyeket szétcsócsálhat. A tojó egyedül költi ki. Költési időszaka fogságban általában márciusban szokott kezdődni.


Tojások száma: 4 - 6

Kotlási idő: 20—25 nap

Kirepülési idő: 35 nap. A fiókák 50 napos koruk körül vállnak önállóvá

Etetés: A III. séma alapján (lásd: Tartás, idomítás), kiegészítve zöldségekkel, gyümölcsökkel, lágyeleséggel

Tartás, elhelyezés: Egy pár számára a szakirodalom 5 x 1 x 1,5 m-es voliert javasol, védőházikóval kiegészítve. A hazai tapasztalat ennél kisebb elhelyezést is lehetővé tesz. Egyedül, kedvencként tartva ideális társ lehet, hiszen intelligens madár, beszédre tanítható, csendes, nyugodt, könnyen szelídül.

Ára: 12e Ft körül

Egyéb tudnivalók: A keleti populáció tagjai eukaliptusz erdõlakók, messzire kerülik az embert. Ezzel szemben a nyugaton élõ hegyi papagájok az ember közelében élnek, s nagy károkat okoznak a mezõgazdasági kultúrákban, elsõsorban a kukoricásokban. Többnyire párokban, kis csoportokban élnek, bár megfigyeltek már kb 300 egyedet számláló csoportot is. Röpte gyors és iránytartó, nagy távolságokat repül. Költési időszaka augusztus és január közé szokott esni, mikor víz közelben eukaliptuszfák mély (kb 5 m) odvaiban rakja fészkét.

Alfajok:
A fajnak a törzsalakon kívül egy alfaja van: Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra

-

A faj tenyésztői:
Fónagy Csaba
Giliga József

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni