Sisakos kakadu

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Valódi kakaduk --- Sisakos kakaduk
(CACATUIDAE --- Cacatuinae --- Callocephalon)


Egyéb magyar nevek: Sisakos kakadu

Angol neve: Gang Gang Cockatoo

Latin neve: Callocephalon fimbriatum
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Helmkakadu

Származási hely: Délkelet ausztrália, King-sziget, Tasmania, Kangaroo-sziget

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 35 cm

Ivarérettség: A felnõtt madarakra jellemzõ színezet 3 - 4 éves korban alakul ki.

Nemek megkülönböztetése: A tojó feje és bóbitája szürkés, a tollszélek a has felsõ részén széles, narancsszínû, alsó részén zöldessárga, farkán szürke keresztcsíkok találhatók. A fiatalok a tojóra hasonlítanak, a hím fiókák fején és bóbitáján már láthatóak a vörös nyomok, csõrük sötétszürke.

Fészkeltetés: nagy faodú (pl. régi 20 literes boroshordó, vagy természetes üreges fatörzs). A pár az odút szétrágcsált fadarabkákkal tölti meg, ezért ehhez megfelelõ alapanyagot biztosítsunk számukra, vagy esetleg faforgáccsal mi is megrakhatjuk az üreget, hátha elfogadják. Költési idõszaka eredeti élõhelyén október és január közé szokott esni. A fészküket magasan vízközelben szokták keresni.

Tojások száma: 2 - 3

Kotlási idő: 30 nap

Kirepülési idő: 50 - 60 nap, de ez után a szülõk még 1 - 1,5 hónapig etetik a fiókákat. A teljes önállóvá válás után a fiókák gyakran hosszabb ideig a szülõkkel maradnak.

Etetés: IV. séma szerint (Lásd Tartás, idomítás), kiegészítve sok zöldséggel, gyümölccsel valamint lágyeleséggel.

Tartás, elhelyezés: Nagyon ritkán lehet hozzájutni. Elhelyezése volierben ajánlott, melynek méretei 6 x 4 x 2 m, védõházikóval kiegészítve. A madár számára minimum 10°C-os hõmérsékletet kell biztosítanunk. Sokat rágcsál, ezért ennek lehetõségét biztosítsuk számára, különben unatkozni fog, és esetleg tolltépdesésbe kezdhet. Gyorsan szelídülõ fajta, beszédutánzásra is megtanítható. Közepesen zajos madár, nehezen akklimatizálódik.

Egyéb tudnivalók: Ez a faj a hegyvidéki erdõségekben él a 2000 méteres magasság alatt, illetve a part menti síkságokon. Mint minden kakadu, ez a faj is egyre ritkább. Télire az alacsonyabb völgyeket keresik fel, ilyenkor elõfordulnak kertekben, parkokban is. Párosával, vagy kis kolóniákba verõdve szoktak tartózkodni. A földre általában csak inni szállnak le.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-