Sárgafülű gyászkakadu

Teljes oldal frame nélkül


(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)
Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Valódi kakaduk --- Hollókakaduk
(CACATUIDAE --- Cacatuinae --- Calyptorhynchus)


Egyéb magyar nevek: aranyfülű gyászkakadu, hollókakadu, fekete kakadu

Angol neve: Black Cockatoo

Latin neve: Calyptorhynchus funereus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Gelbohr-Rabenkakadu

Származási hely: Délkelet-Ausztráliában és a Tasmán-sziget

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 65 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó a hím madárra hasonlít, ám a fülfedő sárga foltok világosabbak, a sárga szalag a farktollakon hangsúlyosabbb.

Fészkeltetés: ritkán megvalósított; nagy madárház szükséges; tojókosár magas pozícióban; előkészületért nyújt ágakat; általában megragad 1 óra 59 perc tojások; költés 29 nap; fiatal gyakran felemelt; az állati fehérje tápbősége.

Tojások száma: 1-2

Kotlási idő: 29 nap

Kirepülési idő: 3 hónap

Etetés: diók, magok (fűmagokat beleértve), gyümölcsök, nektár, bogyók, rügyek és rovarok valamint lárvák

Tartás, elhelyezés: Legalább 8 x 3 x 2 méteres volier védőházikóval ellátva. Minimum 10°C-os hőmérsékletet biztosítsunk számára, valamint legyen bent mindig fészekodú, mert szeret benne aludni. Az odú mérete 60 x 60 x 130cm-es legyen - megteszi egy méretes hordó is számára.
Tartása nem könnyú, mert a beszoktatási időszak nagyon hosszú és nehéz lehet. Gyakran váluk fásulttá és búskomorrá, ha kalitban, vagy kis madárházban tartják. A megfelelően változatos etetés segíthet a problémás időszakon, ám gyakran fordul elő, hogy visszautasítja az eleséget. Nagyon kedveli a korhadt faágakat, melyekben különböző lárvákat, rovaroka találhat, friss, virágos ágakat. Ezek segíthetnek a beszoktatás ill. tartás alatt a madár hangulatának javításában.


Egyéb tudnivalók:
Eredeti élőhelyén családban, kisebb csoportokban, illetve a tenyésztési időszakon kívül nagy, néha hatezres egyedszámot is meghaladó kolóniákban található meg. Olykor vegyes kolóniákat alkot a pirosfarkú gyászkakadu (Calyptorhynchus magnificus) csapatokkal. A párok kötődése erős, a tenyészidőszakban is jól kivehetőek a párkötődések.
Félénk, nehezen megközelíthető madár. Általában egy - két madár őrt áll, míg a többi eleséget keres, vagy iszik. A rendes napi életritmusuk, hogy hajnalban elrepülnek az itatóhelyre inni, majd elrepülnek táplálékot gyűjteni. A forró déli időszak alatt magas fákon (eukaliptuszokon) pihennek, napnyugta előtt ismét ellátogatnak az itatóhelyre, majd a hálóhelyre repülnek.
Röpte lassú, nagy hangsúlyos, folyamatos szárnycsapásokkal.
Tenyészidőszaka változó: Queenslandben és New South Walesben márciustól augusztusig, az egyéb területeken novembertől februárig tart. Fészeodúnak legjobban olyan elhalt fán található üreget szeret választani, melyet tisztás vsz körül. A fészekodú bejárata kb. 7 m magasan van, átmérője 25 cm. Mind a két szülő részt vesz a költésben illetve a fiókák felnevelésében. a fiókák általában a kirepülést követően még négy éves korukig a szülőkkel maradnak.


Három alfajjal rendlekezik:

Tasmániai sárgafülű gyászkakadu (Calyptorhynchus f. xanthanotus)- Tasmanian Yellow-tailed Cockatoo : a törzsalakhoz hasolnó, ám kisebb, farka rövidebb. Élőhelye Tasmania, Bass Strait nagyobb szigetei, Kangaroo - sziget, délkelet Ausztrália dél-Viktória.
Calyptorhynchus f. baudini - White-tailed Cockatoo : A törzsalakhoz hasonló, ám tollazata szürkés-fekete;a sárga foltok világosabbak, fehéresek; kisebb testalkatú-
Calyptorhynchus f. latirostris - Carnaby's White-tailed Cockatoo: A törzsalaknál kisebb (57-58 cm). Itt a foltok már egészen világosak, sőt a tojón teljesen fehérek. A képeken az első a hím, a második a tojó madár.

Felhasznált irodalom: Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2018.12.18 11:09
Vissza a főlapra
websas.hu